Ajankohtaista

Haminan akkumateriaalitehtaan ympäristölupa: Keskustelua herättäneet ympäristövaikutukset huomioitu

Kirjoittanut CNGR | 26.02.2024

CNGR Finlandin Haminassa sijaitsevalle akkumateriaalitehtaalle on myönnetty ympäristölupa, mikä merkitsee alueelle merkittävää 500 miljoonan euron investointia sähköautojen akkumateriaalien tuotantoon. Lupapäätös on herättänyt vilkasta keskustelua mahdollisista ympäristövaikutuksista, ja CNGR on vastannut tähän tarjoamalla tietoa tehtaan jätevesien käsittelystä,

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (AVI) on myöntänyt 12.2.2024 CNGR Finlandin suunnittelemalle Haminan akkumateriaalitehtaalle ympäristöluvan. Päätös edistää alueellisesti merkittävää jopa 500 mil­joo­nan eu­ron in­ves­toin­tia. Sähköautojen akkumateriaalien tuotannon on tarkoitus alkaa lähivuosien aikana. Päätös on nähtävillä aluehallintoviraston verkkosivuilla ylupa.avi.fi, ja siihen saa hakea muutosta valittamalla 20.3.2024 saakka.   

 Lupapäätös on herättänyt julkisuudessa runsaasti keskustelua, ja osana sitä on toistunut myös virheellistä tietoa. CNGR on selvittänyt perusteellisesti hankeen ympäristövaikutuksia osana luvitusprosessia ja tarjoaa oikeaa tietoa keskustelun tueksi.   

Julkisessa keskustelussa on puhututtanut muun muassa tehtaan jätevesien puhdistusprosessi ja oletetut ympäristövaikutukset Itämereen. Prosessissa syntyvät jätevedet ovat valmisteilla olevan tehtaan merkittävin ympäristövaikutus. CNGR Finland puhdistaa akkumateriaalitehtaan jätevedet omalla puhdistamolla. Purkutavalla varmistetaan, että mahdollisia haitallisia seurauksia, kuten sulfaatin kerrostumista meren pohjaan, tarkkailtavalla alueella ei missään tilanteissa pääse esiintymään. Mahdollisia ympäristövaikutuksia mitataan ja raportoidaan jatkuvasti kolmannen osapuolen toimesta.   

 

Aikooko tehdas laskea jätteensä puhdistamattomana mereen?  
 
Ei aio. Haminan tehtaan purkuvedet puhdistetaan huolellisesti tehtaan prosessijätevesien käsittelylaitoksella ympäristöluvassa esitetyn suunnitelman mukaisesti. Niitä ei siis lasketa vesistöön puhdistamattomina. Ympäristölupaviranomainen on antanut ympäristölupapäätöksessä selkeät päästörajat perustuen hyvin seikkaperäiseen tutkimukseen.  

Prosessijätevesien puhdistuksessa jäännökset nikkelistä, koboltista ja mangaanista saadaan talteen 99 prosenttisesti. Ammoniakin keskimääräinen puhdistustehokkuus on 99,5 %.   

Suurin yksittäinen ympäristövaikutus johtuu natriumsulfaatista, jota on merivedessä jo luontaisesti. Sitä käytetään joka taloudessa päivittäin esimerkiksi pyykinpesussa, ja sen vaaraluokittelu on ruokasuolan tasolla. Sulfaatille on päästöraja, jota toiminnassa tullaan noudattamaan. CNGR Finland Oy on etsinyt myös vaihtoehtoja natriumsulfaatin talteenottoon ja käyttöön, mutta tällä hetkellä muut vaihtoehdot eivät ole ympäristön kannalta tai teknillis-taloudellisesti järkeviä.   

Ovatko tehtaan päästöt vaarallisia Itämeren kaloille ja pohjaeläimille?  

Puhdistettuun prosessijäteveteen sekoitetaan merivettä ennen sen purkua vesistöön kahdella diffuusorilaitteella. Purkupisteissä purkuvesi sekoittuu tehokkaasti ympäröivään vesistöön, jolloin se pysyy meriveden luontaisen suolapitoisuuden vaihtelun sisällä. Tekemiemme mallinnusten perusteella meriympäristölle ja –kalastolle ei aiheudu haittaa.  
 
Ympäristövaikutusten arvioinnin yhteydessä tehtiin erittäin laaja selvitys sopivista purkualueista ja työtä jatkettiin edelleen ympäristölupamenettelyn aikana.   

Puhdistetun prosessijäteveden vaikutukset ovat hyvin ennustettavissa ja pitkäaikaisesti arvioitavissa Haminan edustalla. Riippumaton osapuoli tekee nyt ja tulevaisuudessa viikoittaista valvontaa ja raportointia mahdollisista vaikutuksista meriympäristöön.   
  

Aiheuttavatko tehtaan päästöt kerrostumista, happikatoa, fosforin vapautumista ja edelleen rehevöitymistä meriympäristölle?  

Sekoittumisesta ja leviämisestä on tehty kattavat selvitykset sekä tutkimukset. Niiden mukaan suolainen natriumsulfaattia sisältävä vesi laimenee ympäröivään meriveteen, eikä painu merenpohjaan.  

Miksi Haminan akkumateriaalitehtaan natriumsulfaattia ei kiteytetä ja myydä käyttöön, kuten Ruotsissa ja USA:ssa tehdään?   
 
Rinnastus muihin tehtaisiin ovat harhaanjohtava. Akkumateriaalitehtaiden prosessit, tuotteet ja sijainnit eivät ole keskenään vertailukelposia, eikä niitä voi rinnastaa ratkaisuiltaan keskenään. 
CNGR Finland Oy on etsinyt myös muita vaihtoehtoja natriumsulfaatin talteenottoon ja käyttöön, mutta tällä hetkellä muut vaihtoehdot eivät ole ympäristön kannalta tai teknillis-taloudellisesti järkeviä.


Kuva: Andrew Roberts